top of page

SuperLight Photonics lanceert 's werelds eerste draagbare wijdband laser

SuperLight Photonics - Elly Schietse

Oct 31, 2023

SuperLight Photonics, een bedrijf met baanbrekende technologie op het gebied van supercontinuümlasers, heeft de revolutionaire SLP-1000 gelanceerd, een draagbare wijdband laser. Met een hoogwaardig, vlak en wijd spectrum biedt deze laser een ongeëvenaarde lichtbron voor industriële en medische toepassingen en voor de dynamische wereld van de spectroscopie.

Supercontinuümlasers, ook wel wijdband lasers genoemd, bieden een enorme bandbreedte met behoud van hoge coherentie en lage ruis. De huidige supercontinuüm laser op de marktindustriële oplossingen zijn echter groot en zwaar, hebben beperkte robuustheid en vragen veel vermogen. Bovendien leveren ze weliswaar een breed spectrum aan kleuren, maar meestal springt er één dominante kleur eruit, terwijl de rest van het spectrum relatief lage vermogensniveaus hebben. Ze zijn in feite "breedband" op technisch vlak.


De nieuwe SLP-1000 van SuperLight Photonics is 's werelds eerste draagbare wijdband laser met een compact, op batterijen werkend en robuust design en een gewicht van slechts 900 gram en een volume kleiner dan 1 liter.


De SLP-1000, gebaseerd op PAD - Patterned Alternating Dispersion™, biedt een hoogwaardige, coherente en stabiele spectrale output (400nm@-3dB, 1500nm@-20dB) in het near-infrarood (NIR) gebied met een herhalingsfrequentie van 100 MHz en pulsen van ongeveer 20 femtoseconden. Het maakt gebruik van een geïntegreerde seed-laser van Menlo Systems, een wereldwijde leverancier van hoogprecisie instrumenten voor de fotonische metrologie. De laser output is uitgerust met een schroefdraad die compatibel is met Thorlabs (SM05) en kan naadloos worden geïntegreerd met andere producten van Thorlabs, een wereldwijd bekende ontwerper en fabrikant van fotonische laser randapparatuur.


De SLP-1000 heeft een korte pulsduur van ongeveer 20 femtoseconden en daarmee kan een zeer efficiënt supercontinuüm gegenereerd worden. In tegenstelling tot de huidig gangbare apparaten kan bij deze apparaten een laag pulsvermogen aan de input worden gebruikt; pulsverbreding die nodig is voor versterking, ruis van versterkertrappen en extra optische componenten zijn op deze manier niet nodig. De SLP-1000 biedt vervolgens hoogwaardige niet-lineaire pulscompressie voor toepassingsgebieden zoals derde harmonische oppervlaktebeeldvorming en transiënte absorptiespectroscopie.


Haider Zia, de visionaire oprichter en CTO van SuperLight Photonics, zegt: "De SLP-1000 is het resultaat van een ontwikkelingsreis, gestart met een idee, oorspronkelijk bedacht tijdens mijn tijd aan de Universiteit Twente, en uitgebouwd tot een industrieel product. SuperLight Photonics biedt eindelijk een antwoord op de vraag uit de industrie die al langer dan een decennium op zoek is naar een draagbare wijdband laser van hoge kwaliteit."


Het avontuur is net begonnen. We kijken uit naar de marktreacties op onze aanstaande productlancering tijdens PIC Summit Europe, het fotonica event op 7 en 8 november in Eindhoven. Het wordt een bijzonder gebeuren, want SuperLight Photonics heeft met de SLP-1000 de grenzen doorbroken van wat ooit mogelijk werd geacht in de fotonica.

 


Over SuperLight Photonics

www.superlightphotonics.com

SuperLight Photonics, gevestigd in Enschede, Nederland, is een innovatieve Nederlandse spin-off van de Universiteit Twente met de ambitie om een leidende speler in wijdband lasers te worden. De platformtechnologie vindt haar toepassing onder andere in het medische domein, in spectrometrie, OCT, gewasbeheer, oppervlakte-inspectie en detectie van vervuiling, SuperLight Photonics loopt voorop bij het creëren van Photon-IC (PIC) oplossingen. Door gebruik te maken van het momentum binnen de fotonicasector draagt SuperLight Photonics bij aan een technologisch geavanceerde en duurzame toekomst.

bottom of page